Stiften 6/12/20

Op til folketingsvalget i 2015 kunne man i busskure og avisannoncer landet over se en kampagne fra Det Radikale Venstre under sloganet ‘Det handler om mennesker’. Med en række portrætter af vidt forskellige danskere blev der stillet skarpt på hverdagssituationer og -dilemmaer, hvor det blev tydeligt, at når man sagde ‘politik’ betød det i virkeligheden ‘mennesker’. Valget var ikke det bedste radikale valg, men sloganet blev hængende og var en af grundene til, at jeg gik fra at være ‘almindeligt medlem’ af partiet til at blive ‘aktivt medlem’. For det er jo sandt; politik handler om mennesker, og hvis det ikke gør det, kan det være lige meget. Det handler om det samfund, vi skaber sammen.

Men politik er også mennesker. Det vidner de seneste måneders begivenheder i ikke mindst mit eget parti om. Politikere er blot mennesker på godt og ondt, der har valgt at bruge en – ofte meget stor – del af deres liv på de rammer, der skaber det fælles. I den forbindelse er det pudsigt at opdage, hvordan jeg med ét slag er havnet i kategorien af ‘politikere, der intet ved om virkeligheden’. Og det til trods, at jeg har haft arbejde, siden jeg kunne cykle: Først som flaskedreng hos min far i Brugsen hjemme i Thy, på to gårde (jeg kan stadig håndmalke en ko) og som kioskpasser. Efter gymnasiet på en møbelfabrik, hos en anlægsgartner og på en fiskefabrik. Så job i en børnehave og siden en ungdomsklub, mens jeg læste til journalist og til jeg i 1998 fik jeg mit første journalistjob på Fyens Stiftstidende og derefter 10 gode år på Morgenavisen Jyllands-Posten, inden jeg for 12 år skiftede til Aarhus Kommune, hvor jeg i dag er leder. Den viden og erfaring, mine job har givet mig alle de møder med mennesker er ikke forsvundet, fordi jeg for en tid har skiftet postnummer 8260J ud med 1240K.

Politik er mennesker, mennesker er forskellige, og de forskelle er hele kernen i, hvordan et demokrati fungerer. I min barndom, på min hjemegn, fandtes der tre store partier; Venstre (som egentlig var to partier; land-Venstre og by-Venstre), Socialdemokratiet og konservative, som skiftedes til borgmesterposten. Min familie er Venstrefolk, min bedste vens far var formand for den lokale afdeling af Socialdemokratiet og to andre venners far sad i byrådet for de konservative. Udtryk for forskellige syn på livet – men med en fælles erkendelse af, at man trods uenighederne skal nå frem til løsninger. 

Onsdag indgik et bredt flertal i Folketinget en aftale om at udbetale de sidste to uger af danskernes indefrosne feriepenge i alt ca. 45 mia. kr. og i samme åndedrag sikre en eksportpakke på 1,7 mia. kr. samt mulighed for at forlænge hjælpepakkerne i 2021 til en samlet værdi af 2,3 mia. kr. 

Aftalen handler om mennesker. Den handler om levede liv og at holde de hjul i gang, som i sidste ende sikrer den velfærd, vi er enige om. 

Aftalen er bred. Nu udestår yderligere to forhandlinger, hvor jeg håber forligene også bliver brede. Finansloven og en aftale om det grønne.


0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.