Stiften – 27/01/21 – I 2015 var samfundsrevseren Niels Hausgaard på turné med sit show ‘Enighed Gør Dum’, og endnu engang uddelte den gæve vendelbo verbale lammere til danskerne. Til dagbladet BT begrundede Hausgaard navnet på showet – ud over at det lød sjovt – med, at enighed ofte er udtryk på fravær af vilje til at ville diskutere, lytte og indgå kompromis:

“Man behøver ikke gå så langt for at se, at enighed gør dum. Islamisk Stat og al-Qaeda – de er virkelig, virkelig enige, og de er virkelig, virkelig dumme. Enighed er ikke et mål i sig selv. Debatten er det vigtige for mig. Kompromis er det ypperste, man kan opnå, og det er ikke det samme som enighed. Desuden rimer ’enighed’ på ’menighed’.’ sagde han ved turnéens begyndelse i januar 2015.

Om Jens Rohde havde løst billet, da Hausgaard i slutningen af februar samme år gav koncert i Tinghallen i Viborg, er uvist. Jeg kender kun viborgenseren Jens Rohde fra medierne og senest mine måneder som vikar på Borgen, så jeg kender ikke hans koncertvaner. Men i den korte tid har jeg flere gange hørt ham gentage sætningen; at enighed gør dum.

Det kommer let til at lyde komisk, men jeg er enig med Rohde og Hausgaard (uden dog at mene, at det gør hverken dem eller mig dummere…). For mig er det hele grundideen i at gå ind i politik. At vi ser verden forskelligt, men at vi alle sammen inderst inde godt ved, at hvis vi ikke finder en fælles løsning, risikerer det hele at gå ad Pommern til.

Se bare på gaderne i Washington, Amsterdam, Eindhoven og København. Her er ingen fornuft velkommen og intet kompromis muligt. Og uden fornuft og kompromis, ingen civilisation og intet samfund. Det er ikke det samme, som at vi skal være uden holdninger. For vi ser verden forskelligt – og alene af den grund bør vi forholde nysgerrige til, hvorfor andre ikke ser den, som vi selv gør.

For holdninger og værdier er ikke et grundstof, man kan bryde i naturen eller hive op af jorden. De formes af vores opvækst, baggrund, levede liv og oplevelser – og altså mødet med andre mennesker, der føjer til, trækker fra, underbygger og påvirker.

Derfor er debatten det vigtigste, som Hausgaard udtrykker det. Og derfor er jeg stolt af at være medlem af et parti, der både står på sine værdier og på ønsket om kompromisser. Uden diskussion, intet fremskridt. Uden kompromis, ingen holdbare løsninger, fordi meget lidt at det, der er skabt ved magt får lov at stå, når magten skifter.

Det betyder ikke, at debatten frem til bruddet har været uden betydning. Den gør os klogere og derfor en tak til Jens Rohde. Tak for uenigheden.

Derfor er den vigtigste grundværdi, at vi søger kompromis for at skabe forandring. Den værdi står jeg fast på. Den konkrete politik diskuterer vi i partiet, og enighed er ikke altid det første ord, der falder mig ind.

Der er forskellige holdninger til MeToo, til hvor stålsatte vi skal være på udlændingeområdet og hvor ambitiøs den grønne dagsorden skal være. Radikale er forskellige, partiet fik flere end 317.000 stemmer ved seneste valg og det afspejler sig hos de, der bliver valgt. Derfor er vi ikke altid enige. Det er her kompromisset kommer ind.

Ikke alle uenigheder ender i kompromis, men i stedet i brud. Sådan er livet også, både det private og det politiske. Men det betyder ikke, at debatten frem til bruddet har været uden betydning. Den gør os klogere og derfor en tak til Jens Rohde. Tak for uenigheden.


0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.