Stiften 25/11/20

Alle pladser i Folketingssalen har et nummer. Mit lykkenummer er 74, hvilket fremgår af en lille diskret plade på bordet ved min plads. Ved pladsen er der desuden – foruden naturligvis en stol og en mikrofon – en lille skærm, der dels fortæller hvilket forslag, der drøftes og samtidig fungerer som stemmeknap under afstemninger. 

Lige præcis den, stemmeknappen, er jævnligt dukket op i mine drømme, nærmest som et mareridt. I mareridtet er min stemme afgørende for en afstemning, men jeg får trykket forkert. I drømmetågerne kan jeg ikke se, om jeg stemmer for eller imod, men jeg ved instinktivt – i drømmen altså – at jeg har trykket forkert og at det får konsekvenser. På tavlerne over formandens plads lyser min stemme rødt, hvor der burde lyse grønt. Så vågner jeg, snapper efter vejret og opdager, at det var en ond drøm.

Derfor var mine håndflader en anelse svedige, da jeg første gang skulle stemme i salen, men det viste sig noget lettere og noget mindre dramatisk end frygtet. På programmet var en stribe afstemninger, som alle tog afsæt i de drøftelser, der tidligere har været på gruppemøderne. Et enkelt lille tryk og min stemme er registreret. 

Jeg kan huske, hvordan vi i samfundsfag på mit gymnasium – Thisted Gymnasium – i slutningen af 1980’erne havde et rollespil, hvor vi gennemførte en forhandling i Folketinget. Vi var delt op i partier og skulle forhandle en konkret sag, som jeg i dag ikke husker, men som helt givet har været af afgørende betydning for enten Verdensfreden eller livets opretholdelse i øvrigt. Rollespillet satte krop på en diffus diskussion om værdier, som var og er vanskelig, særligt måske for en teenager. Ved at insistere på, at vi skulle forsøge at finde en fælles løsning og et kompromis, blev vi tvunget til at forholde os til hinanden, til de andre partiers holdninger. Det er blandt andet derfor vi skal sikre, at gymnasierne og de øvrige ungdomsuddannelser har de fornødne ressourcer til at lave god, vedkommende undervisning for alle unge. Det har høj prioritet for mig og mit parti.

På den måde hænger det hele sammen; fra gymnasietiden og de politiske tanker, vi hver især gik rundt med – videre over beslutningen om at blive aktiv i et parti, drøftelserne i partiet og nu folketingsgruppen – videre til drøftelserne mellem partierne i salen og udvalgene – og videre til afstemningen. Mere eller mindre? Skubbe eller trække? Rød eller grøn? For eller imod.

Hvor mange grønne lamper, der lyser, når årets finanslov inden jul skal vedtages, er usikkert. Men det er sikkert, at står det til mig og Det Radikale Venstre skal finansloven – ud over at være grøn – prioritere ungdomsuddannelserne, herunder De Forberedende Grunduddannelser (FGU). Så vil jeg se frem til at stemme grønt fra plads 74.


0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.