Debatindlæg, Information – 17/12/20

Henrik Vinther, MF (RV), socialordfører

Anbragte unge under uddannelse kan ikke få SU, mens de læser. I stedet skal de møde op hos deres socialrådgiver og kan bevilliges midler til ’fornødenheder’. Spørgsmålet er om det er rimeligt – og om det er en god strategi, hvis vi vil have anbragte unge til at tage en uddannelse?

Inden længe kommer socialministeren med sit udspil til en anbringelsesreform. Statsministeren lancerede i sin nytårstale, at hun ønsker, at flere børn skal tvangsfjernes. Logikken er, at hvis vi fjerner flere børn og unge, får de et bedre liv. Men præmissen er ønsketænkning og holder kun, hvis vi samtidig ændrer selve anbringelserne. Og flere anbringelser kan ikke være et mål i sig selv.

SU-eksemplet viser, at anbringelser nok kan være nødvendige. Men skal de være andet og mere end en nødløsning i kaotiske liv, skal vi se på anbringelser på en ny måde. Vi skal i højere grad skabe sammenhængende liv for anbragte unge og sikre, at de får samme muligheder som andre unge.

Anbragte unge klarer sig dårligere end andre unge. Færre får uddannelse og job, flere ender med psykiske problemer og misbrug – og mange ender med gentage deres egen historie, hvis de selv får børn. Den cirkel skal vi bryde. I dag oplever mange unge undervejs i anbringelserne mange og hyppige skift mellem plejefamilier eller opholdssteder. De oplever skoleskift og en skole som ikke altid er indrettet til at mødet med anbragte unge. Og når de runder 18 år, forsvinder den hjælp de fik og de bliver betragtet som voksne. Men de kan ikke få SU ligesom alle andre unge.

Derfor er første næsten symbolske skridt, at anbragte unge kan få SU på lige fod med deres jævnaldrende. Hvis man skal gøre sig håb om at anbragte unge skal leve liv, der ligner det alle andre unge lever, kan vi jo begynde med at behandle dem, som vi behandler andre unge. Det manglede bare andet.

Kategorier: Debatindlæg

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.