Stiften 20/11/20

Mit kontor er slet ikke mit kontor. Indtil for få dage siden tilhørte det partileder Sofie Carsten Nielsen, der har skiftet kontor for at få bedre plads til møder. Nu er hendes gamle kontor altså mit for en stund. Vikaren fra Viby er flyttet ind. 

Kontoret ligger på tredje sal i Provianthuset, en sidebygning til Folketinget, hvor man på vejen går ad kringlede gange og trapper, under hvælvinger og synlige loftsbjælker i et hus, der på én gang rummer et helt lands historie og samtidig danner rammen for, hvor landet skal hen. 

Huset er enormt med sine 30.000 m2 plus to øvrige fløje, herunder Provianthuset, hvor jeg altså midlertidigt er flyttet ind. Jeg har besøgt Christiansborg mange gange, først som journalist på et konkurrerende dagblad, siden som medlem af forretningsudvalget i Det Radikale Venstre og nu altså som medlem af Folketinget. Rollerne har været forskellige, men følelsen af at træde lige ind i et stykke danmarkshistorie er intakt. Når man er kommet ind via vagten ved Folketingets hovedtrappe og drejer til højre, ender turen for enden af trappen foran Folketingssalen, hvor jeg tidligere på ugen havde min debut. Jomfrutalen, der traditionen tro gav en mønt fra hver af ordførerne fra de øvrige partier, 28 kr. i alt. Foruden et klistermærke til et rabathæfte fra en legetøjskæde. Ikke alle har kontanter i disse dage.

Pladsen foran salen – som er del af Vandrehallen, der løber mellem Folketingssalen og Landstingssalen – er stedet, hvor statsministeren tirsdag mødte pressen efter 14 gange i salen at være blevet spurgt til minksagen, herunder sin egen og fødevareministerens rolle. Hver gang svarede hun, at hun af respekt for en ventende redegørelse ikke kunne svare nærmere. Onsdag kom redegørelsen, og pludselig var en i forvejen hektisk sag blevet til danmarkshistorie, da fødevareministeren valgte at træde tilbage. En trist sag, men også en klog beslutning. Tilliden var væk, og uden tillid går selv de bedste forhold i stykker.

For mig går turen tilbage til kontoret efter et møde i den radikale folketingsgruppe, der forbereder sig på mere mink, men også finanslov og hjælpepakker. Og så rammer den mig igen, følelsen af at stå midt i et stykke historie: En minister, der går af, en krise for regeringen og nødvendigheden af at kunne hjælpe det danske samfund videre fra en krise, der uventet ramte os som sne på en sommerdag. 

Både finanslov og hjælpepakker er i den forbindelse vigtige redskaber til at sikre erhvervslivets produktion og eksport – og dermed i sidste ende vores fælles velfærd. Men det er samtidig det redskaber til at sætte skub i andre nødvendige forandringer; den grønne omstilling og sikre at ungdomsuddannelserne bliver hjulpet tilbage på fode efter års sparerunder. Kriser skal og kan tæmmes og gøres til det redskaber i det næste ryk fremad.


0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.