Stiften 9/12/20

Hvis ikke man ved, til hvilken havn man sejler, er ingen vind gunstig

Citatet tilhører den romerske statsmand Seneca den Yngre og minder mig om, at livet skal handle om noget – og at det ikke er ligegyldigt, hvad det handler om og hvor vi skal hen. Det var derfor, jeg valgte at stille op til Folketinget – og derfor, jeg sagde ja til at træde ind i Folketinget som vikar, selvom jeg egentlig havde lagt politik på hylden. 

For snart tre år siden var jeg på tur rundt til en række aarhusianske gymnasier, hvor både lærere og elever kunne fortælle om konsekvenserne af de årlige besparelser på to procent, som den forrige regering hvert år skar af budgetterne. En tidlig torsdag morgen i februar var jeg en tur på Viby Gymnasium og HF, hvor den daværende formand for elevrådet, Laura Brask, beskrev det det således: “Det fører til, at lærerne bliver mere pressede og stressede, som i sidste ende går ud over den undervisning, vi som elever modtager.”

Jeg stillede op for at gøre mit til at stoppe nedskæringerne på ungdomsuddannelserne. For at sikre, at næste generation – mine børns – kunne få en uddannelse af høj kvalitet. Og jeg stillede op for at få sat skub i den grønne omstilling, for at sikre at alle får mulighed for en god barndom, skolegang og lige muligheder uden skelen til hvem man er og hvor man kommer fra. Det ligger dybt i mig at hvis noget er forkert – hvis noget burde være anderledes – så kan jeg ikke lade det være op til andre at gøre det rigtigt igen. Hvis ikke du selv gør noget, hvordan kan du så forvente at andre gør noget?

Og jeg synes nedskæringer i ungdomsuddannelserne skulle vendes til investeringer. Jeg synes, vi kan gøre det bedre og gøre vores hverdag mere grøn – og ikke alle børn har lige muligheder. Friere, fordi uddannelse skaber muligheder. Stærkere, fordi uddannelse og viden skaber gode liv med gode job. Derfor ville jeg ændre nedskæringerne. Dét var mit mål, det er ‘min havn’. 

I dag er vinden gunstig. Fra plads nummer 74 vil jeg, om alt går vel, inden jul kunne stemme for 220 mio. kr. til landets ungdomsuddannelser (alene gymnasierne i Aarhus får næste år mere end 8 mio. kr. at gøre godt med), 60 mio. kr. til landets Forberedende Grunduddannelser (FGU) får 60 mio. kr.i 2021. Og så er der mere end 300 mio. kr. til naturen med øget biodiversitet, 300 mio. kr. til kulturen, midler til at rulle besparelserne på DR tilbage og så er der et løft til Den Gamle By.

I weekenden blev mit parti del af forliget om næste års finanslov, og de radikale fingeraftryk er synlige. Og selv om de konkrete resultater er forhandlet hjem af andre, føler jeg forbindelsen til den torsdag morgen i februar på gymnasiet i Viby. Til Laura og de andre unge, som måtte gennem tre år på gymnasiet med nedskæringer og økonomisk smalhals. 

Jeg ved godt, at det ikke er mig, der har sikret 220 mio. kr. til ungdomsuddannelsern. Andre har forhandlet. Men jeg har været med til at sætte retningen mod en havn, der giver mening. Og det bliver med min stemme, vi begynder at rulle besparelserne tilbage. 

Og det sker efter der i sidste uge blev landet en aftale om bl.a. udbetalingen af de resterende feriepenge, en eksportpakke og en kulturpakke, og efter en historisk aftale om flere grønne biler, flere naturparker og en langsigtet og bred aftale om at udfase udvindingen af olie i Nordsøen.

Vinden har været gunstig


0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.