Ny aftale skærper tilsynet med både private og offentlige sociale tilbud – også den økonomiske side. Til gengæld kommer der ikke et forbud mod private tilbud.

Den 14. april offentliggjorde et flertal bestående af regeringen, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten med tilslutning fra Venstre og Konservative en aftale om styrket tilsyn med sociale tilbud. Regeringen havde ønsket et ’forbud mod profit på velfærd’ og havde udgangspunktet, at det ikke skulle være muligt at etablere private tilbud. Baggrunden var eksempler på private opholdssteder, hvor ejerne havde trukket penge ud til sig selv til privatforbrug – penge, som derfor ikke kom de unge til gavn. Eksemplerne er helt og aldeles uacceptable. Punktum. Pengene skal bruges på opgaven, ikke dyre biler. Det handler om kvalitet, ikke at forgylde chefen.

DET HANDLER OM KVALITET, IKKE EJERFORM

Regeringens svar var et forbud. Det radikale svar er, at vi skal sikre kvaliteten på hver eneste tilbud og at der er brug for både offentlige og private tilbud. I den sammenhæng er det nok så væsentligt at huske, at pris og kvalitet hænger sammen, og derfor styrker aftalen tilsynet med både den faglige og den økonomiske side. Det betyder, at både offentlige og private tilbud skal leve op til den kvalitet, der bliver aftalt og som kommunerne betaler for. Og det betyder, at det i højere grad end i dag bliver muligt at skride ind, hvis tilsynet oplever, at fagligheden halter eller økonomien ikke stemmer.

Det har været væsentlig for Radikale Venstre, at der netop er fokus på kvaliteten, og ikke på om tilbuddet er offentligt eller privat ejet. Derfor er jeg tilfreds med, at vi er endt på en aftale, som stiller klare betingelser op for kvaliteten og for den økonomiske styring fremfor at tale om forbud mod bestemte former for ejerskab. Det sikrer vi netop med et styrket tilsyn, der bliver tilført flere ressourcer og nye kompetencer.

BEDRE TILSYN – OGSÅ MED ØKONOMIEN

Som et led i det styrkede tilsyn får Socialstyrelsen bl.a. mulighed for at udstede bindende retningslinjer for socialtilsynenes arbejde og der bliver oprettet specialistfunktioner – blandt andet med økonomisk indsigt og sikrede institutioner. Aftaleparterne er også enige om, at der skal stilles høje og ensartede krav til kvaliteten af de sociale tilbuds ydelser til borgerne uanset ejerform. Der bliver også øgede krav om gennemsigtighed i det enkelte tilbudsøkonomi. Derfor er der bl.a. krav om at enkeltmandejede tilbud bliver lagt om i selskabsform senest med udgangen af 2024. Samtidig får tilsynet bedre muligheder for at sætte et tilbud under skærpet tilsyn og mulighed for at dele og få informationer fra andre tilsyn som f.eks. arbejdstilsynet og Styrelsen for patientsikkerhed. Desuden kommer der styrket fokus på fagligheden, bl.a. ved at fastsætte en ny indikator vikarforbrug i kvalitetsmodellen på området.

Aftalen kan læses i sin helhed www.sm.dk.

Kategorier: Politik

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.